Η κ. Άμυ Μιμς μάς έκανε τη μεγάλη τιμή να μας επισκεφτεί στην αίθουσα του τμήματός μας στις 3 Μαΐου του 2011. Μας μίλησε για τη σχέση της με την Καισαριανή και την Ελλάδα, είπε πώς ξεκίνησε να μαθαίνει αρχαία ελληνικά και παρουσίασε συνοπτικά το συγγραφικό της έργο. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνάντησής μας παρουσίασε την προσωπικότητα και το έργο του Μάριου Χάκκα. Μας παραχώρησε μάλιστα μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία-αφιέρωμα στον Χάκκα, την οποία παρακολουθήσαμε την επόμενη ημέρα.

ΑΜΥ ΜΙΜΣ – ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Α3, 1ο Λύκειο Καισαριανής, 3-5-2011
Οι απαντήσεις των μαθητών σε σχετικά φύλλα εργασίας.
Είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την Άμυ Μιμς, έναν πνευματικό άνθρωπο. Ποιες οι εντυπώσεις σας από την παρουσία της;
 • Μαριάννα: Φαινόταν ένας άνθρωπος μορφωμένος που ξέρει πολλά και μοιράστηκε μαζί μας κάποια από αυτά. Επίσης είναι αρκετά εντυπωσιακό που μια γυναίκα που ζούσε στο εξωτερικό ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Ελλάδα και την Καισαριανή.
 • Μαρτσέλα: Οι εντυπώσεις μου από την παρουσία της κ. Άμυ Μιμς στο σχολείο μας ήταν πολύ καλές. Μπορούσες να καταλάβεις ότι ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, που αγαπάει τη δουλειά που κάνει. Ήταν γλυκιά και τρυφερή.
 • Γιάννης: Οι εντυπώσεις μου από την επίσκεψη της Άμυ Μιμς στο τμήμα μας είναι θετικές. Πρώτον με κέρδισε με την ευφράδεια του λόγου της. Δεύτερον, τα πράγματα που είπε ήταν πολύ ενδιαφέροντα, αν και μερικές φορές πέρναγε από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς να καταλαβαίνουμε πολλές φορές τι εννοεί, επειδή θεωρούσε δεδομένες κάποιες γνώσεις που εμείς δεν είχαμε.
 • Ελένη: Η κ. Άμυ Μιμς μπήκε στην τάξη με χαμόγελο και αμέσως άπλωσε τις γνώσεις της στην έδρα, έτοιμη να μας τις παραδώσει. Ήταν αρκετά οργανωμένη και συγκεντρωμένη, αν και φάνηκε πως την ενοχλούν οι θόρυβοι έξω από την τάξη. Πάντως κάθε άλλο παρά αγχωμένη φάνηκε να είναι.
 • Σταύρος: Αν και φαινόταν ότι ήξερε για ποιο πράγμα μιλούσε, μερικές φορές λόγω της απειρίας της, επειδή δεν είναι δασκάλα, μπερδευόταν και περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο πολύ ξαφνικά. Όμως φαινόταν ότι μιλούσε με πάθος και φαίνεται ότι αγαπάει την Ελλάδα και αυτό που κάνει.
 • Αρτένις: Χθες που γνωρίσαμε την κ. Άμυ Μιμς, μας μίλησε για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Εμένα μου άρεσε και με κρατούσε σε όλη αυτή τη συζήτηση ο τρόπος που μιλούσε. Ήταν λες και τα ξαναζούσε αυτά τα πράγματα, για τα οποία μιλούσε εκείνη τη στιγμή. Μιλούσε συγκινητικά.
 • Νίκος: Η κ. Μιμς ήταν πολύ φιλική και καλή απέναντί μας. Αυτό που μου άρεσε πολύ σε εκείνη ήταν ο τρόπος της ομιλίας της. Μίλαγε μ’ έναν τρόπο πολύ ελκυστικό και έλεγε πράγματα που μου τραβούσαν την προσοχή. Το μόνο που δεν μου άρεσε στην κ. Μιμς ήταν που δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με εμάς τους μαθητές.
 • Φαίη: Ήταν μια πολύ έντονη προσωπικότητα, που ενέπνεε αισιοδοξία και ζωντάνια. Είχε πάρα πολλές γνώσεις για την Ελλάδα, πράγματα που κι εμείς οι ίδιοι, αν και Έλληνες, δεν τα γνωρίζαμε.
 • Σπύρος: Οι εντυπώσεις μου από την παρουσία της κ. Μιμς δεν είναι και οι καλύτερες. Τα θέματα που μας παρουσίασε και μας σχολίασε ήταν λίγο μπερδεμένα, με αποτέλεσμα το κλίμα στην τάξη να γίνει βαρετό και αδιάφορο.
 • Μανώλης: Είναι μια μορφωμένη κυρία, έξυπνη, φιλοσοφημένη και εκφράζεται με πάρα πολύ ωραία και πειστικά λόγια. Μας είπε ότι είναι κοσμογυρισμένη και έχει γράψει αρκετά βιβλία. Γενικά, με εντυπωσίασε το «γυμνασμένο» μυαλό της.
 • Θέμης: Χάρηκα πολύ που η κ. Μιμς δέχτηκε να επισκεφθεί το τμήμα μας, γιατί είναι ένας άνθρωπος πολύ σημαντικός για την Καισαριανή. Είχε μέσα της μεγάλη ζωντάνια και η προσωπικότητά της μας ενέπνεε σεβασμό. Με χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άνθρωποι.
 • Μένια: Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που μιλούσε η κ. Μιμς, και αυτή η θετικότητα και η ζωντάνια που εξέπεμπε. Φαίνεται ότι είναι ταπεινός και ευγενικός άνθρωπος, ανοιχτή στους γύρω της και μπορεί εύκολα να κερδίσει τον άλλο. Σαν άνθρωπος φαίνεται ειλικρινής και αυτό που μου άρεσε επίσης κι εκτιμώ σ’ έναν άνθρωπο είναι ο αυθορμητισμός της.
 • Στέφανος: Ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα έναν πνευματικό άνθρωπο. Για να πω την αλήθεια, δε μου φάνηκε τίποτε ιδιαίτερο. Τα πράγματα που μας είπε δεν τα είχα ξανακούσει και μου φάνηκαν ενδιαφέροντα, αλλά μέχρι εκεί.
 • Βαγγέλης: Εντύπωση μου έκανε το άγχος που είχε απέναντί μας, όταν μας μιλούσε. Μου φάνηκε περίεργο που ένας πνευματικός άνθρωπος ήταν αγχωμένος απέναντι σε παιδιά 15-16 χρονών.
 • Φωτεινή: Η κ. Μιμς είναι ένας άνθρωπος που σε παραπλανεί στην αρχή με το παρουσιαστικό της. Αν και γενικά φαίνεται μια γλυκιά, απλή, καθημερινή και σχετικά μεγάλη γυναίκα – που της έχει φερθεί βέβαια καλά ο χρόνος- είναι ένας άνθρωπος μαχητικός, με τρομερή ζωντάνια και όρεξη για ζωή, αλλά και πάθος. Ο τρόπος που εκφραζόταν δε θύμιζε σε τίποτα μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας, αλλά ένα ζωηρό εικοσάχρονο κορίτσι που έχει όρεξη για ζωή και θέλει να καλυτερέψει τον κόσμο.

Η κ. Μιμς σας είπε αρκετά πράγματα. Ποια από αυτά θυμόσαστε ή σας εντυπωσίασαν περισσότερο;
 • Μαριάννα: Με εντυπωσίασε ο θαυμασμός της για την Καισαριανή και για τα Αρχαία Ελληνικά. Ήταν πολύ περίεργο που ένα κορίτσι 15 χρονών ενδιαφερόταν για άλλους πολιτισμούς και συγκεκριμένα να θέλει να μάθει αρχαία ελληνικά, ενώ τα παιδιά της Ελλάδας δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα αρχαία ελληνικά.
 • Μαρτσέλα: Από όλα αυτά τα πράγματα που μας είπε η κ. Μιμς αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι το πόσο αγαπάει και της αρέσει που ζει στην Καισαριανή. Μας είπε κι ένα παράδειγμα, που όταν είναι θλιμμένη πηγαίνει στο Σκοπευτήριο και ηρεμεί.
 • Γιάννης: Το πράγμα που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το πείσμα και η αγάπη της για τα αρχαία ελληνικά και γενικώς για την Ελλάδα. Ταυτιζόταν τόσο πολύ σε κάποια θέματα, πιο πολύ κι από μας τους Έλληνες.
 • Ελένη: Τα πράγματα που θυμάμαι είναι: α) ο λόγος που διάλεξε να μείνει στην Καισαριανή β) οι πληροφορίες για τον Μάριο Χάκκα και ο θαυμασμός της γι’ αυτόν γ) κάποιες πληροφορίες από τη μαθητική της ζωή και το πώς ήρθε στην Ελλάδα, καθώς και η επιμονή της να μάθει αρχαία ελληνικά. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι επέλεξε να μείνει στην Καισαριανή και γενικά στην Ελλάδα, παρόλο που είναι κοσμογυρισμένη.
 • Σταύρος: Περισσότερο εντυπωσιάστηκα για το σκοπευτήριο και την οικοπεδοποίηση γενικότερα της Καισαριανής. Έμαθα ή καλύτερα συνειδητοποίησα μερικά πράγματα που μέχρι τώρα δεν μου περνούσαν από το μυαλό για το σκοπευτήριο.
 • Αρτένις: Με εντυπωσίασε περισσότερο ο λόγος για τον οποίο ήρθε σε αυτή τη χώρα και ο μεγάλος της ζήλος να μάθει τα αρχαία ελληνικά και οι προσπάθειες που έκανε, για να μάθει αυτή τη γλώσσα.
 • Νίκος: Η αναπόληση των παιδικών της χρόνων στη Γαλλία και η αφήγησή της για τη ζωή του φίλου της Μάριου Χάκκα.
 • Φαίη: Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ο λόγος για τον οποίο ζει τα τελευταία χρόνια στην Καισαριανή. Κάτι όμως που με εντυπωσίασε πολύ περισσότερο και από τις γνώσεις της είναι η αγάπη της για την Ελλάδα, αφού τη συμμερίζεται πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Έλληνες.
 • Σπύρος: Η κ. Μιμς μας μίλησε πολύ για τον Μάριο Χάκκα, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα, αλλά και για την επαναστατική ζωή της. Επίσης μας εξέφρασε τα συναισθήματά της και την αγάπη της για την Καισαριανή, που είναι μια πόλη που την ενέπνευσε σε όλη της ζωή. Εμένα με εντυπωσίασε περισσότερο η μεγάλη της θέληση, που τελικά την οδήγησε στον τόπο αυτό.
 • Μανώλης: Θυμάμαι τα λόγια του Μάριου Χάκκα που μας είπε, δηλαδή ότι το σκοπευτήριο θα καταλήξει να γίνει οικόπεδο. Επίσης με ενθουσίασε το πλούσιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσε και οι σωστές κριτικές που έκανε για την Ελλάδα των παλιών και νεότερων χρόνων. Επίσης με εντυπωσίασε η πίστη και η μαχητικότητά της να μάθει αρχαία ελληνικά, που εμείς οι νέοι δε θέλουμε να διδαχτούμε.
 • Θέμης: Με εντυπωσίασαν πάνω από όλα οι ανησυχίες που έχει για την Ελλάδα, ενώ στην καταγωγή δεν είναι Ελληνίδα. Ωστόσο, έχει την Ελλάδα στην καρδιά της περισσότερο και από τους ίδιους τους Έλληνες.
 • Μένια: Παρατήρησα ότι, όταν αναφερόταν στο Μάριο Χάκκα και στην Καισαριανή, ήταν ελαφρά συγκινημένη και κατάλαβα πως ήταν πολύ δεμένη με αυτόν τον άνθρωπο και ταυτόχρονα αγαπάει πολύ την Καισαριανή. Επίσης, καθώς μας περιέγραφε τον παλιό καθηγητή της, ο οποίος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή της και στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, ήταν φανερά συγκινημένη.
 • Στέφανος: Από αυτά που μας είπε θυμάμαι την ιστορία για το Παρίσι και τον καθηγητή της. Ακόμη, θυμάμαι ότι μας είπε ότι δεν μπορούμε να ζητάμε δανεικά από τους Γερμανούς, γιατί ουσιαστικά εκείνοι μας χρωστάνε για όλα αυτά που έκαναν κατά τη γερμανική κατοχή. Επιπλέον, μας μίλησε για τον Μάριο Χάκκα και το έργο του και μας είπε ότι έχει μεταφράσει κείμενά του στα αγγλικά.
 • Βαγγέλης: Από τα θέματα που μας είπε αυτά που μου έκαναν περισσότερη εντύπωση ήταν ότι μιλούσε για την Ελλάδα σαν να ήταν η πατρίδα της. Μας μίλησε για την αρχαία ελληνική γλώσσα με μεγάλη συμπάθεια. Τέλος, μου έκαναν εντύπωση οι γνώσεις που έχει για τη νεοελληνική ιστορία και η μεγάλη συμπάθεια που έχει για τον Χάκκα.
 • Φωτεινή: Μέσα από το πλήθος πληροφοριών που μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Μιμς, θυμάμαι περισσότερο τα λόγια της για τα αρχαία ελληνικά και το πόσο πολύ της αρέσουν. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η αφήγηση για τη ζωή της και ο τρόπος με τον οποίο μίλαγε για την Ελλάδα του χθες –εκφράζοντας την αγάπη της-, αλλά και ο τρόπος που μίλαγε για την Ελλάδα του σήμερα-εκφράζοντας τη λύπη της.

Η κ. Μιμς τόνισε ιδιαίτερα τα λόγια του Χάκκα:«Πιθανόν να μείνει κι η ονομασία “Σκοπευτήριο”, θα φέρνει στα μυαλά των ανθρώπων τους αργόσχολους που κάναν βολή σε χάρτινους στόχους, σε πιατάκια πήλινα και σε περιστέρια. Σε ανθρώπους, ποτέ. Κατά τη γερμανική κατοχή; Μα συνέβηκε ποτέ τέτοιο πράγμα;». Ποιος κίνδυνος επισημαίνεται με την υπογραμμισμένη φράση;
 • Μαριάννα: Επισημαίνεται ο κίνδυνος να ξεχάσουμε την πραγματική ιστορία του Σκοπευτηρίου. Να μη θυμόμαστε ότι κατά τη γερμανική κατοχή είχαν εκτελεστεί πάρα πολλοί άνθρωποι.
 • Μαρτσέλα: Μπορεί στο μέλλον οι νέες γενιές να μην γνωρίζουν ότι στο χώρο του Σκοπευτηρίου έχουν πεθάνει πολλοί άνθρωποι.
 • Γιάννης: Οι Έλληνες και ειδικά οι Καισαριανιώτες θα ξεχάσουν την ιστορία του Σκοπευτηρίου και τι συνέβη κατά τη γερμανική κατοχή. Αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω, γιατί κι εγώ, αν και γνωρίζω την ιστορία του Σκοπευτηρίου, όταν λέω πως θα πάω με τους φίλους μου στο Σκοπευτήριο, η πρώτη σκέψη που μου έρχεται είναι πως είναι ένα πάρκο.
 • Ελένη: Επισημαίνεται ο κίνδυνος της μείωσης και πολύ πιθανόν της εξαφάνισης της ιστορικής μνήμης. Δηλαδή, σε λίγα χρόνια ίσως λόγω της αδιαφορίας των παιδιών να μάθουν γεγονότα του παρελθόντος ή ίσως με το σταμάτημα της εξιστόρησης των ιστορικών γεγονότων θα σβηστούν από τη μνήμη των νεότερων γενεών γεγονότα που συνέβησαν στις προηγούμενες γενιές. Θα είναι σαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ.
 • Σταύρος: Επισημαίνεται ο κίνδυνος να χαθεί η ιστορία της Καισαριανής και γενικότερα της Ελλάδας λόγω της αδιαφορίας της νέας γενιάς και γενικότερα όλων.
 • Αρτένις: Ο Χάκκας είχε πει ότι το Σκοπευτήριο θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια, αλλά οι άνθρωποι δε θα γνωρίζουν τι είχε συμβεί εκεί μέσα και ότι θα ξεχαστεί για πάντα αυτό το πράγμα και ο Χάκκας δεν το ήθελε αυτό.
 • Νίκος: Το Σκοπευτήριο, που αποτελεί το μέρος στο οποίο πολλοί άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, μπορεί σε λίγα χρόνια οι άνθρωποι να μην το θεωρούν ένα ιστορικό μέρος, αλλά να νομίζουν πως ήταν ένας χώρος στον οποίο έκαναν σκοποβολή, για να περνάνε καλά. Δηλαδή, με λίγα λόγια οι άνθρωποι να ξεχάσουν την αληθινή ιστορία αυτού του χώρου.
 • Φαίη: Η υπογραμμισμένη φράση δείχνει τους πιθανούς κινδύνους, στους οποίους εκτίθεται ο ιερός χώρος του Σκοπευτηρίου. Οι άνθρωποι δηλαδή μελλοντικά δε θα γνωρίζουν την ιστορία του, ο χώρος θα χάσει την ιστορική του αξία και ο κόσμος θα γεμίσει με ανθρώπους αποκομμένους από το παρελθόν τους, με ανθρώπους χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τη ζωή, που θα ζουν σα «φαντάσματα» μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αγνοώντας πολύ βασικά πράγματα και ζώντας μέσα στην απόλυτη ρηχότητα.
 • Σπύρος: Ο κίνδυνος που επισημαίνεται εδώ είναι ότι κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα ξεχάσουν την ιστορία που κρύβει το σκοπευτήριο και δε θα θυμούνται τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία μας.
 • Μανώλης: Με αυτά τα λόγια η κ. Μιμς ήθελε να μας πει ότι η ιστορική μας μνήμη βρίσκεται σε κίνδυνο. Δηλαδή, υπάρχει κίνδυνος να ξεχάσουμε τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για μας, έτσι ώστε να ζούμε ελεύθεροι. Επίσης, ένας άλλος κίνδυνος «καμπανάκι» είναι ότι αφού ξεχνάμε το σκοπευτήριο, ταυτόχρονα ξεχνάμε και τους άλλους μεγάλους ήρωες της Ελλάδας που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ήρωες και να μην ξεχνάμε να τους τιμάμε.
 • Θέμης: Με την ύπαρξη του σκοπευτηρίου δεν σβήνει η μνήμη για τη γερμανική κατοχή και δεν ξεχνιούνται οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν. Αν το μνημείο όμως καταστραφεί, με τα χρόνια θα σβηστεί και η μνήμη και θα ξεχαστεί τελείως η ιστορία, πράγμα πολύ επικίνδυνο για τον τόπο.
 • Μένια: Με αυτή τη φράση πιστεύω πως ήθελε να υπερτονίσει την αδιαφορία και την άγνοιά μας απέναντι στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία θα έπρεπε να μας αφορούν. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε υπερβολή, όμως με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αδιαφορεί ή δε γνωρίζει την ιστορία του τόπου του.
 • Στέφανος: Με αυτή τη φράση επισημαίνεται το γεγονός ότι σήμερα οι Έλληνες τείνουν να ξεχάσουν την ιστορία τους, να χάσουν την ιστορική τους μνήμη. Στις μέρες μας είναι αλήθεια ότι πολλοί φοβούνται πως ίσως συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί στην Ελλάδα οι αξίες έχουν αρχίσει να υποβαθμίζονται.
 • Βαγγέλης: Ο κίνδυνος που επισημαίνει ο Χάκκας είναι ότι οι μελλοντικές γενιές θα ακούν σκοπευτήριο και θα νομίζουν ότι μερικοί άνθρωποι πάνε εκεί για σκοποβολή και θα έχουν ξεχάσει ότι στη γερμανική κατοχή χρησιμοποιούσαν το χώρο για εκτελέσεις.
 • Φωτεινή: Οι κίνδυνοι που επισημαίνονται με αυτήν τη φράση είναι ότι οι νέοι στις μέρες μας δεν ασχολούμαστε και δεν μαθαίνουμε την ιστορία, αγνοώντας πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε και τα οποία θα μας βοηθούσαν να αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνουμε σκεπτόμενοι άνθρωποι και να μπορούμε πιο εύκολα να φιλτράρουμε τα χιλιάδες δεδομένα που μαθαίνουμε καθημερινά και να κρατάμε τα αληθινά και όχι αυτά που θέλουν οι άλλοι να πιστεύουμε.


Τι αποκομίσατε από αυτήν τη συνάντηση; Νομίζετε πως αξίζει να συναντάτε τέτοιους ανθρώπους;
 • Μαριάννα: Γνωρίσαμε την κ. Άμυ Μιμς που άξιζε ο κόπος, διότι μας μίλησε για αρκετά πράγματα και για τον Μάριο Χάκκα και πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη συνάντηση είδαμε την Καισαριανή και κυρίως το Σκοπευτήριο διαφορετικά.
 • Μαρτσέλα: Αποκόμισα πως πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία της χώρας μας. Φυσικά και πρέπει να συναντάμε τέτοιους μορφωμένους ανθρώπους και μακάρι να μπορούσαμε να βλέπουμε πιο συχνά αυτούς τους ανθρώπους.
 • Γιάννης: Από τη συνάντηση με την κ. Μιμς αποκόμισα πολλά πράγματα: Πρώτον, η ενέργεια που εξέπεμπε ήταν αφοπλιστική, και σε αυτή την ηλικία, σε σύγκριση με άλλους ηλικιωμένους, που είναι μέσα στην κατήφεια και στην απελπισία. Δεύτερον, μάθαμε κάποια πράγματα για τον Χάκκα, τον οποίο ούτε καν ήξερα. Πιστεύω πως πρέπει να συναντάμε τέτοιους ανθρώπους και να τους έχουμε σαν πρότυπα.
 • Ελένη: Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν άνθρωποι ξένοι, αλλόγλωσσοι, που ενδιαφέρονται για τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας και πως η συγκεκριμένη κυρία γνωρίζει πολύ περισσότερα και από εμάς τους ίδιους. Πιστεύω ότι αξίζει να συναντάμε τέτοιους ανθρώπους, να τους ορίζουμε ως πρότυπα και να προσπαθούμε να τους φτάσουμε και ίσως να τους ξεπεράσουμε.
 • Σταύρος: Είναι φοβερό το πόσο μπορεί ένας τέτοιος τύπος διανοούμενου ανθρώπου σαν την κ. Μιμς να σε κινητοποιεί με τα λόγια του. Κάθε φορά που τυχαίνει να ακούω έναν τέτοιο άνθρωπο πιστεύω ότι κάτι κερδίζω. Στην περίπτωση αυτή η κ. Μιμς με βοήθησε να συνειδητοποιήσω την ιστορικότητα της Καισαριανής και την αξία της ελληνικής ιστορίας, αλλά και το πόσο έχουν απομακρυνθεί οι άνθρωποι σήμερα μεταξύ τους.
 • Αρτένις: Πρέπει να συναντάμε τέτοιους ανθρώπους, για να μας θυμίζουν πράγματα του παρελθόντος και να μας μαθαίνουν καινούρια πράγματα, τα οποία έχουν ζήσει και οι ίδιοι και τα οποία μπορούν να περιγράψουν παραστατικά και να μας τα μεταδώσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τα ξεχάσουμε.
 • Νίκος: Αυτή η συνάντηση με έκανε να θεωρώ τους μορφωμένους ανθρώπους ως πρότυπα, δηλαδή να προσπαθώ συνεχώς να τους μοιάσω και στο τέλος να γίνω καλύτερος από αυτούς.
 • Από τη χθεσινή μου συνάντηση με την κ. Μιμς αποκόμισα γνώσεις που δεν ήξερα και πράγματα που πιθανόν δε θα άκουγα ποτέ στη ζωή μου. Γέμισα με προβληματισμούς και στενοχώρια, αφού «πώς γίνεται μια γυναίκα που δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα, να την αγαπήσει όσο σχεδόν κανένας άλλος Έλληνας;».
 • Σπύρος: Σίγουρα η συνάντηση αυτή μας ωφέλησε σε διάφορα θέματα. Το να γνωρίζεις ανθρώπους πνευματικούς είναι σίγουρα σημαντικό, αφού μπορούν να σου μιλήσουν για πράγματα πρωτότυπα, αλλά και για ξεχωριστές εμπειρίες ζωής. Ακόμη, μέσα από αυτούς μπορείς να προσλάβεις ενέργεια και αισιοδοξία για το αβέβαιο μέλλον.
 • Μανώλης: Από αυτή τη συνάντηση αποκόμισα σημαντικά πράγματα. Η κ. Μιμς μας είπε για το σκοπευτήριο, για την Καισαριανή, πώς ήταν παλιά, για τις σχέσεις των ανθρώπων, πώς ήταν παλιά και πώς είναι σήμερα. Φυσικά και αξίζει να συναντάμε τέτοιους ανθρώπους, επειδή μαθαίνουμε νέα πράγματα, αποκτάμε καινούριες γνώσεις και μας βοηθάνε για το μέλλον μας, διευρύνοντάς μας τους πνευματικούς μας ορίζοντες.
 • Θέμης: Η Άμυ Μιμς με τα λόγια της μας έβαλε σε σκέψεις και μας «ξύπνησε» κάπως από τον ύπνο που όλοι οι ανώτεροί μας θέλουν να βρισκόμαστε. Μερικοί τέτοιοι άνθρωποι είναι απαραίτητοι, για να βελτιωθεί ο λαός.
 • Μένια: Σίγουρα μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν πνευματικό άνθρωπο, καθώς στις μέρες μας τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν. Μέσα από τα λόγια της ευαισθητοποιήθηκα όσον αφορά την ιστορία της Καισαριανής και γενικότερα της Ελλάδας. Λίγοι από εμάς έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τέτοιου είδους ανθρώπους στην εποχή μας και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων.
 • Στέφανος: Όπως είπα και πιο πάνω, παρόλο που ήταν η πρώτη φορά που συνάντησα έναν πνευματικό άνθρωπο, δεν μου προξενήθηκε κανένα σπουδαίο συναίσθημα. Δεν πιστεύω πως μετά από αυτή τη συνάντηση θα ασχοληθώ περισσότερο με τα αρχαία ελληνικά ή με τη λογοτεχνία. Σε καμία περίπτωση δεν το θεωρώ χάσιμο χρόνου, αλλά δε θα είναι ο λόγος, για τον οποίο θα αλλάξω τρόπο σκέψης.
 • Βαγγέλης: Στην ερώτηση για το αν αξίζει να γνωρίζουμε πνευματικούς ανθρώπους η απάντησή μου είναι θετική. Πιστεύω ότι είναι καλό για εμάς να έχουμε έναν άνθρωπο απέναντί μας, ο οποίος θα μας μιλήσει για πράγματα που πιθανόν δε θα ξανακούσουμε και να μοιραστεί μαζί μας διάφορες εμπειρίες της ζωής του.
 • Φωτεινή: Από αυτή τη συνάντηση θεωρώ πως αποκόμισα αρκετές γνώσεις. Η κυρία Μιμς μου διεύρυνε τους ορίζοντες σε κάποια θέματα και με τη γλυκύτητά της μου χάρισε απλόχερα τις γνώσεις της για την Καισαριανή, για τον Μάριο Χάκκα, αλλά και για τη ζωή της και το έργο της.
Κάποιες ακόμη σκέψεις και προβληματισμοί:
 • Μένια: Μετά από αυτήν την εμπειρία έχω ευαισθητοποιηθεί αρκετά σχετικά με την ιστορία της Καισαριανής. Όπως μας είπε η κ. Μιμς, μέσα στο μυαλό μας οι νέοι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει κάποια ιστορικά γεγονότα και γι’ αυτό επικρατεί μια γενική σύγχυση. Πάντα ήξερα ότι η Καισαριανή είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορική σημασία, αλλά ποτέ δεν είχα σκεφτεί τι ακριβώς συνέβη για να αποκτήσει αυτή τη φήμη. Όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιώ κάποια πράγματα όσον αφορά το παρελθόν της Καισαριανής, αλλά μετά την επίσκεψη της κ. Μιμς και την ταινία για το Μάριο Χάκκα που είδαμε, μου δόθηκε το κίνητρο να ψάξω και να κατανοήσω καλύτερα την εξέλιξη της Καισαριανής και πώς φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
 • Στέφανος: Μετά τη συνάντηση με την Άμυ Μιμς και τη γνωριμία μέσω της ταινίας με το Μάριο Χάκκα, μου δημιουργήθηκε προβληματισμός για την ελληνική ιστορία. Είναι αλήθεια πως σήμερα οι Έλληνες δεν ξέρουν ιστορία και αυτό με προβληματίζει.
 • Φωτεινή: Με την ευκαιρία που μου δόθηκε να γνωρίσω δύο πνευματικούς ανθρώπους, τον ένα από κοντά και τον άλλο μέσω βίντεο, μου δημιουργήθηκε μια πολύ καλή εντύπωση και μπορώ να πω ότι τους θαυμάζω πολύ, γιατί μου φαίνεται σπουδαίο το έργο τους. Τους θεωρώ περισσότερο άξιους θαυμασμού σε σχέση με τα ψεύτικα πρότυπα που κυκλοφορούν στις μέρες μας.
 • Μανώλης: Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής: Πόσο καιρό αφιέρωσε η κ. Μιμς για να αποκτήσει όλες αυτές τις γνώσεις. Πόσες φορές χρειάστηκε να γράφει σελίδες και να σβήνει, έτσι ώστε να ολοκληρώσει τα βιβλία της. Επίσης ποιες είναι οι εντυπώσεις της από τα ταξίδια που έχει κάνει.
 • Θέμης: Το θέμα της συνάντησης ήταν το παρελθόν της Καισαριανής και το αβέβαιο μέλλον της. Με αφορμή ωστόσο την Καισαριανή πέρασαν μηνύματα για όλη την Ελλάδα και την ιστορία της.