Να διαβάσετε ένα λογοτεχνικό βιβλίο και να προσπαθήσετε να γράψετε μια κριτική. Στην αρχή να παραθέσετε τα στοιχεία που βρίσκουμε και σε μια βιβλιοπαρουσίαση (συγγραφέα, τίτλο, είδος κειμένου κτλ.) και να εκφράσετε μια γενική κρίση για το έργο. Κατόπιν να δώσετε πληροφορίες και να εκφέρετε επιμέρους κρίσεις για το στόχο του συγγραφέα, τον τίτλο (τη σχέση του με το έργο), την «πρώτη ύλη», τον τόπο και το χρόνο, την υπόθεση (ιστορία της αφήγησης), τη σύνθεση/πλοκή (αφηγηματικό τρόπο), τα πρόσωπα και τα μέσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας (αφήγηση, περιγραφή, διάλογο, γλώσσα, ύφος). Να υποστηρίξετε τις απόψεις σας με τα κατάλληλα επιχειρήματα, παρεμβάλλοντας, όπου χρειάζεται, χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο. Φροντίστε να είστε σαφείς, έτσι ώστε το κοινό στο οποίο απευθύνεστε (συμμαθητές) να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα για το έργο και να κατανοήσει την κριτική σας άποψη.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεξιλόγιο που ακολουθεί.
Γλώσσα (του βιβλίου): αναλυτική - συνθετική, κατανοητή - ακατανόητη, μεταφορική, αλληγορική, ποιητική - αντιποιητική, ασυνήθιστη, εκφραστική, κομψή, πειστική, προσωπική, ρητορική, συνθηματική, φτωχή.
Διάλογος: ζωηρός, ζωντανός, σύντομος, φυσικός, έξυπνος, απλοϊκός.
Ύφος: αδόκιμο, ακαδημαϊκό (= ψυχρό), ακαλαίσθητο - καλαίσθητο, καλοδουλεμένο, άτονο, ανιαρό, αφελές, αφρόντιστο - φροντισμένο, γλυκανάλατο, εξεζητημένο, πλαδαρό, τεχνητό - φυσικό /ανεπιτήδευτο, ευτράπελο, δηκτικό, γλαφυρό, πεζό, λυρικό, ποιητικό, προσωπικό, συμβολικό, σφικτό, υψηλό, πομπώδες, λιτό, πυκνό.
Περιγραφή – αφήγηση: απέριττη, απλή, γενική - λεπτομερειακή, διεξοδική, εντυπωσιακή, επιπόλαια -προσεκτική, ζωντανή - ψυχρή, μεθοδική, παραστατική, πιστή, ποιητική, ρομαντική - ρεαλιστική, φανταστική, άκομψη, ενδιαφέρουσα - ανούσια, κουραστική, μονότονη, πεζή, συγκινητική, συναρπαστική.
Πλοκή: πρωτότυπη - κοινή, έξυπνη, περίεργη, ολοκληρωμένη - ημιτελής.
Χαρακτήρες: αληθινοί, παραστατικοί, κεντρικοί, κύριοι-δευτερεύοντες,
διαγράφονται, εμφανίζονται, παρουσιάζονται, δρουν, εικονίζονται, φανερώνονται, ψυχογραφούνται, προβάλλουν/-ονται, πείθουν - δεν πείθουν.
Ατμόσφαιρα: υποβλητική, ευχάριστη, βαριά, καταθλιπτική.
Βιβλίο: ανεκτίμητο, ανιαρό, αξιόλογο, άρτιο, βραβευμένο, γνωστό, διδακτικό, δραματικό, ενδιαφέρον, μεγαλόπνοο, μνημειώδες, συμβολικό, σπάνιο.
κυκλοφόρησε, δημοσιεύτηκε, εκδόθηκε (επανεκδόθηκε), επικρίθηκε, βραβεύτηκε, άντεξε στο χρόνο, διαφημίστηκε, αγαπήθηκε, άρεσε, εκτιμήθηκε, έκανε πάταγο, απέκτησε φήμη, έγινε γνωστό.
Συγγραφέας: αισιόδοξος-απαισιόδοξος, γλαφυρός, δραματικός, ευαίσθητος, ευφάνταστος, κλασικός, μεγαλοφυής, πασίγνωστος, σκοτεινός, ψυχογράφος, ταλαντούχος, ρεαλιστής, ρομαντικός, σατιρικός,
γράφει, συγγράφει, παρουσιάζει, καταγράφει, αναφέρει, ζωγραφίζει.Μπορείτε να αξιοποιήσετε στοιχεία από το υλικό για την ΑΦΗΓΗΣΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-martsela

==Ο τίτλος του βιβλίου είναι το καρουζέλ,το όνομα της αφηγήτριας είναι ρόζαμουντ πίλτσερ η οποία γεννήθηκε στην Κορνουάλη το 1924. Άρχισε να γράφει απο πολύ μικρή και δημοσίευσε το πρώτο διήγημα σε ηλικία 18 ετών. Έχει γράψει κυρίως μυθιστορήματα, αλλά και διηγήματα και θεατρικά έργα. Το βιβλίο αυτο (το καρουζελ) ειναι διηγηματικό. Η Πίλτσερ μας παρουσιάζει μια γυναίκα 25 ετών καλυτεχνικός τύπος η οποία όμως πλήττει θανάσιμα.Η μητέρα της την πιέζη να κάνει ένα συμβατικό γαμο για να αποκατασταθεί΄αλλα εκείνη προτιμάει να δραπετεύσει απο το Λονδίνο και να βρεί ένα ήρεμο καταφύγιο στην Κορνουάλη, κοντά σε μια αγαπημένη και εκκεντρική θεία της. Στην αμμουδιά της Κορνουάλης γνωρίζει ένα νεαρό κι ελκυστικό ζωγράφο, και τον ερωτεύεται με την πρώτη ματια. Όμως ο νεαρός αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Εκείνη για να μην χάσει τον άντρα της ζωής της , πρέπει να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο... Ο γλώσσα του βιβλίου είναι πολυ αναλυτική κι κατανοητή, καταλαβαίνεις το νόημα του εύκολα. Έχει έξυπνο και σύντομο διάλογο ώστε να τον κάνει πιο ζωντανό. Η περιγραφή της συγραφέα είναι απλή αλλά ενδιαφέρουσα έτσι όπως περιγράφει τα γεγονότα. Η πλοκή του είναι περίεργη διότι ξεκινάει στην αρχή θλυβερά και στην συνέχεια γίνεται πιο ευχάριστο. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται αληθηνοί όπως στην καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου. Το βιβλίο είναι ενδιαφέρον αγαπήθηκε κι άρεσε πολύ. Ο τίτλος του βιβλίου έχει ονομαστεί έτσι διότι η κοπέλα όταν ήταν μικρή και πήγαινε στην θεία της, ο άντρας της είχε φτιάξει μόνος ένα καρουζέλ και το είχε κάνει δώρο στην κοπέλα, αυτό ήταν το αγαπήμενο της παιχνίδι περίμενε πως και πως να έρθει το καλοκαίρι για να πάει στην θεία της για να πέξει με το καρουζελ. .Το βιβλίο αυτό μου αρέσει γιατί είναι ενδιαφέρον, ενώ σου δίνει μια γεύση δράματος ταυτόχρονα γίνεται και πολύ ευχάριστο.


==
ΦΑΙΗ
ΒΙΒΛΙΟ: Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ
ΕΙΔΟΣ: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: PAULO COELHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗ


Το βιβλίο “Ο νικητής είναι μόνος” είναι γεμάτο σκέψεις για την προσωπική δύναμη και τα αθώα όνειρα που χειραγωγούνται ή καταστρέφονται από την επιτυχία. Εκτυλίσσεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, στον κόσμο της μόδας και του κινηματογράφου, στο φεστιβάλ των Καννών.
Ο Ιγκόρ, ένας επιτυχημένος και πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας, ψάχνει κάποιον να θυσιάσει στο όνομα της αγάπης για να στείλει ένα μήνυμα στην πρώην γυναίκα του, την Εύα. Καθώς πάντα πίστευε ότι η ζωή του μαζί της ήταν μέρος ενός θεϊκού σχεδίου, της είχε πει ότι θα κατέστρεφε κόσμους ολόκληρους για να την ξαναφέρει κοντά του αν ποτέ την έχανε.
Καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία και εκτροχιάζεται η ηθική, έρχεται στην επιφάνεια η πάλη μεταξύ μιας δύναμης του κακού, που παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο ενός δολοφόνου.
Πολλές ιστορίες ξετυλίγονται ταυτόχρονα, όλες δεμένες μεταξύ τους μ' έναν τρόπο μαγικό και μοναδικό. Οι ζωές των ηρώων επηρεασμένες η μία απ' την άλλη, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν, κάνουν την ιστορία να περιπλέκεται γύρω απ’ την Υπέρταξη, το κακό που σκοτεινιάζει τις ψυχές των ανθρώπων, τη δόξα και τα πλούτη που θολώνουν την κρίση τους και την απόλυτη υπεροχή ως μοναδικό στόχο τους.
Ενώ ο Ιγκόρ στήνει τις παγίδες του στο μυθιστόρημα “Ο νικητής είναι μόνος”, ο Κοέλο υφαίνει με μαεστρία τις ιστορίες των ηρώων του που μπλέκονται η μία με την άλλη, ζωγραφίζει τη συναρπαστική εικόνα ενός κόσμου, στον οποίο κυριαρχεί η πολυτέλεια και η υπερβολή, δείχνοντάς μας τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχει η εμμονή με τη φήμη. Μία αλληγορική ιστορία για τη ρηχότητα, την απληστία και τη λατρεία των διάσημων, γεμάτη βάθος, συναίσθημα, διορατικότητα και κατανόηση, χαρακτηριστικά που την έχουν κάνει να κερδίσει το θαυμασμό των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο. Ένα βιβλίο γεμάτο σκέψεις για την προσωπική δύναμη και τα αθώα όνειρα που χειραγωγούνται ή καταστρέφονται από την επιτυχία.
Το σήμα κατατεθέν του Coelho είναι ο μυστικισμός και τα πνευματικά μηνύματα που προσθέτουν σημαντικά στοιχεία στο σασπένς της υπόθεσης.
<<Έγραψα αυτό το βιβλίο όταν αποφάσισα να φωτογραφήσω την εποχή μου», λέει ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας Paulo Coelho. Στο βιβλίο αυτό που είναι το δωδέκατο μυθιστόρημά του, ο Paulo Coelho καταπιάνεται για μια ακόμα φορά με τα θέματα που έχουν αποτελέσει έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο: την αναζήτηση του πραγματικού μας εαυτού, το φόβο, το τίμημα της φήμης και το πώς ο πλούτος, η υπερβολή και η ρηχότητα μπορεί να καταστρέψουν σχέσεις και πνευματικές αξίες.
Άραγε τι αξία έχει να επιτύχεις τους στόχους σου, όταν κοιτάς τριγύρω κι είσαι ολομόναχος;
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ: -- Με μία λέξη: Καταπληκτικό
-- Σίγουρα διαφορετικό ύφος σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει, αλλά εγώ προσωπικά το προτιμώ! Ο Coelho κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου και παρά τις 525 σελίδες του, δεν το βρήκα καθόλου κουραστικό!!
-- Πολύ καλό!!Μαθαίνει κανείς πολλά πράγματα για τη ζωή ,τον κόσμο κλπ διαβάζοντας Coelho...Το συνιστώ κυρίως σε όσους ζουν εκτός πραγματικότητας...
-- Καταπληκτικό βιβλίο, από τα καλύτερα που έχω διαβάσει ποτέ.
-- Ένα ανούσιο βιβλίο.....χωρίς νόημα και κανένα απολύτως προβληματισμό......ΑΔΙΑΦΟΡΟ...
-- Είχα καιρό να πάρω κάποιο βιβλίο, αλλά πραγματικά αυτό είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει ποτέ. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα θέμα που είναι πάντα στο προσκήνιο: αυτό της επιτυχίας και πως αυτή αποδεικνύεται "φτωχή", για να καλύψει τα υπαρξιακά κενά του ανθρώπου... Πολλά μπράβο, λοιπόν, και εύχομαι να υπάρχουν πάντα τέτοιοι συγγραφείς, που αγγίζουν το κλίμα και το πνεύμα της εποχής τους..!